Tyto zásadité potraviny vám pomohou předejít obezitě, rakovině a srdečním onemocněním

Zpracované potraviny jsou nejen chudé na živiny, ale i negativně mění hladiny pH v těle, hlavně pH tkání, orgánů a mezibuněčných tekutin.

V důsledku toho pak dochází k poruchám imunitního systému, což následně vede ke vzniku onemocnění, jako jsou rakovina, obezita a srdeční onemocnění.

Naše těla jsou přirozeně zásadité a naším hlavním úkolem při péči o zdraví je udržet si toto vnitřní prostředí.

Chcete-li znovu získat pevné zdraví a udržet se v co nejlepší fyzické kondici, doporučujeme konzumovat těchto 15 zásaditých potravin1.

15 nejlepších zásaditých potravin na světě

1. Špenát

Špenát eliminuje volné radikály, zlepší vaši paměť a udrží vaše srdce silné díky svému vysokému obsahu antioxidantů.

Kromě toho dokáže stimulovat funkci vašeho mozku.

Má nízký obsah tuků a cholesterolu. Obsahuje vitaminy A, C, K, B6, hořčík, draslík, vápník, zinek, železo a niacin.

2. Citrony

Chuťově jsou citrony sice kyselé, ale v organismu zanechávají zásaditou metabolickou stopu, proto je řadíme k zásaditým, a ne ku kyselým potravinám.

Citronová šťáva dokáže snížit riziko mozkové příhody a léčí ledvinové kameny.

Další pozitivní stránkou citronů je, že účinně bojují s rakovinou, předcházejí zácpě a snižují vysoký krevní tlak.

Obsahují vitaminy E, A, C, B6 a mnohé důležité minerální látky, jako jsou zinek, vápník, draslík, měď a riboflavin.

3. Quinoa

Dokáže vyrovnat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Patří mezi potravinu, která má nejvyšší obsah bílkovin ve srovnání s jinými obilovinami.

Má oproti nim i dvakrát vyšší množství vlákniny.

Kromě toho je quinoa bohatá na mangan, hořčík, riboflavin, lysin a železo.

4. Mangold

Mangold pomáhá vyrovnávat hladinu krevního cukru, zlepšuje zdraví srdce a krevní oběh. Chrání organismus před viry, škodlivými bakteriemi a volnými radikály.

Stejně je to ten nejlepší zdroj zásad ze všech známých potravin.

5. Pohanka

Tato obilnina dokáže zlepšit zdraví vašeho srdce, předcházet cukrovce a zvýšit hladinu energie v těle.

Zahřívá vaše tělo, takže je to skvělé jídlo v chladných zimních měsících. Navíc je pohanka výborným zdrojem vitamínů, železa a bílkovin.

6. Meloun

Meloun pročistí vaše tělo od toxinů a zároveň vás hydratuje. To, proč meloun patří mezi nejzásaditější potraviny, je jeho hodnota pH, která se pohybuje až na úrovni 8,5.

Zdraví prospěšný je i vysoký obsah vody v této zelenině.

7. Olivový olej

Olivový olej reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje riziko srdečních onemocnění. Je bohatý na vitamin E, mononenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.

Z tohoto důvodu vám ho doporučujeme přidat do vašeho pravidelného jídelníčku.

8. Banány

Pokud se pokoušíte zhubnout, je lepší, pokud přidáte do svého jídelníčku toto tropické ovoce. Banány vyrovnávají hladinu cukru v krvi, chrání srdce a zlepšují trávení.

Banány jsou sice bohaté na přírodní cukr, ten se však oproti rafinovaným cukrem tráví pomaleji. Banán vás navíc udrží poměrně dlouhou dobu sytých.

Kromě toho jsou bohaté na vlákninu a výživné látky, jako jsou draslík, mangan, vitamíny skupiny B a hořčík.

9. Lněná semínka

Tyto semínka udržují vaše srdce zdravé, pomáhají kontrolovat návaly horka při menopauze a snižují záněty.

Lněná semínka se považují za jednu z nejlepších zásaditých potravin, protože obsahují vlákninu, antioxidanty a vitamín E.

Proto vám je doporučujeme konzumovat každý den. Můžete si je rozdrtit a přidat téměř do každého jídla.

10. Květák

Zlepšuje zdraví srdce a má protizánětlivé účinky. Jedna porce této zeleniny vám poskytne 77% denní doporučené dávky vitamínu C.

Navíc je květák bohatý na riboflavin, draslík, hořčík, vitamin K, tiamin a mangan.

11. Avokádo

Avokádo pomáhá absorbovat živiny z ovoce a zeleniny, reguluje hladinu cholesterolu a posiluje vaše srdce.

Všechny zdravotní přínosy této superpotraviny můžete získat tím, že budete pravidelně konzumovat avokádový salát.

Ba co víc, avokádo obsahuje vlákninu, výživné látky a mononenasycené mastné kyseliny.

12. Hrozny

Hrozny pomáhá snižovat úzkost a vysoký krevní tlak.

Stejně eliminuje riziko vzniku rakoviny plic, prostaty, tlustého střeva, jícnu, slinivky, dělohy a rakoviny ústní dutiny díky svému obsahu polyfenolů (antioxidantů).

13. Mrkev

Zlepšuje proces myšlení a váš zrak díky obsahu beta-karotenu (skupiny pigmentů), který vás chrání před poškozením volnými radikály.

Mrkev má vysoký obsah vitamínů K, C, A, B8, železa, draslíku a vlákniny.

14. Brokolice

Tato zelenina zlepšuje krevní oběh kvůli vysokému množství železa. Udržuje zdravé srdce, zlepšuje zdraví kostí a snižuje hladinu cholesterolu.

Kromě toho je brokolice silným antioxidantem, díky čemuž pomáhá bojovat proti rakovině.
Je navíc bohatá na měď, vlákninu, draslík a vitaminy K, B6, C a E.

15. Borůvky

Borůvky zlepšují kvalitu pokožky a představují skvělé jídlo pro zpomalení procesu stárnutí.

Výborně pomáhají při chronických onemocněních a udržují ostrou paměť v průběhu stárnutí.

Snižují také riziko vzniku specifických typů rakoviny, zlepšují trávení a mají vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.

Spracoval: Vylectese.cz

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.
   

Sledujte nás na Facebooku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *