Pravidelná konzumace vlašských ořechů snižuje riziko úmrtí na srdeční choroby nebo rakovinu až o 50%

Ve Spojených státech umírájí až tři čtvrtiny nemocných lidí právě na srdeční choroby a rakovinu. Tisíce vědeckých studií přitom dokládají, že většině chronických nemocí lze zabránit s pomocí jednoduchých změn v životním stylu, týkajících se stravování, kouření, tělesné aktivity nebo vystavování se toxickým látkám v domácnostech a okolním prostředí, přičemž rozhodující je období našeho dětství a rané dospělosti. Konkrétní potraviny a nutrienty, jako jsou např. resveratrol, kurkumin, zelený čaj a listová zelenina, nám už dávno prokázaly své ochranné vlastnosti, jež nám pomáhají k prevenci i k léčbě kardiovaskulárních nemocí a rakoviny. Tyto by měly tvořit součást našeho každodenního jídelníčku.

 

Jedna ze studií na toto téma, provedená ve Španělsku a publikovaná v magazínu The BMC Medicine, došla k velmi zajímavému závěru: lidé, kteří pravidelně konzumují ořechy alespoň 3x týdně, vykazují mnohem nižší riziko úmrtí na rakovinu nebo srdeční choroby ve srovnání s ostatní populací. Vědci původně chtěli vyhodnotit účinky tzv. středomořské diety na prevenci kardiovaskulárních chorob. Sledovaným osobám byla předepsána středomořská strava a navíc i ořechy a olivový olej (extra panenský), zatímco kontrolní skupina se stravovala podle standardní nízkotučné diety.
Ořechy (především vlašské) napomáhají k snížení tlaku krve a působí proti chronickým nemocem

 

Vědci analyzovali výsledky od více než 7 000 lidí ve věku 55-90 let a rozdělili je do dvou skupin, z nichž první dodržovala středomořský způsob stravování plus vlašské ořechy a druhá se stravovala podle nízkotučné diety. Výsledkem pak bylo zjištění, že lidé, kteří snědli 3x za týden alespoň 28 g (tj. 1 unci) ořechů, vykazují o 55% nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a o 40% nižší riziko úmrtí na rakovinu.
Dr. Jordi Salas-Salvad – hlavní autor studie komentoval závěry takto: „Není zatím úplně jasné, jakým způsobem přispívají ořechy k prevenci předčasných úmrtí, také ani s jistotou nevíme, proč by měly být vlašské ořechy lepší než jakékoliv jiné. Mají ale výrazně vyšší obsah kyseliny alfa-linoleové, vlákniny, minerálů (vápníku, hořčíku a draslíku), a to může být důvodem jejich zdravotních účinků.“ I jiné novější studie už prokázaly, že vlašské ořechy by měly být součástí zdravého jídelníčku, protože jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů, neboť jich mají dvojnásobně víc, než ostatní ořechy.
Vědci také připomínají, že lidé konzumující tyto ořechy mívají nižší BMI index a štíhlejší pas. Také se ukazuje, že bývají fyzicky aktivnější a je mezi nimi více nekuřáků. Autoři studie v závěru ještě dodávají, že „bude potřeba se ještě zabývat otázkami kolem specifických složek a druhů ořechů, které je vhodné konzumovat. Mezitím by ale bylo vhodné se zaměřit na otázky, jak co nejefektivněji zvýšit spotřebu ořechů v populaci a zařadit je trvale do každodenního jídelníčku.“ Výživoví experti doporučují nahradit část ovoce a zeleniny jednou dávkou ořechů (cca 28 g), aby bylo dosaženo významného snížení rizika úmrtí na srdeční choroby nebo rakovinu.

Vlašské ořechy u nás v e-shopu

Zdroj: http://www.naturalnews.com/041249_walnuts_heart_disease

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.
   

Sledujte nás na Facebooku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *