Kolový ořech (Kolovník zašpičatělý, Cola acuminata ; Kolovník lesklý, Cola nitida)

Cola acuminata

Rostlina povzbuzující tělo i mysl. Přírodní stimulant. 

cola-acuminata3Botanický popis rostliny

Kolovník zašpičatělý je hubený strom dosahující výše až 20 metrů. Košatou a mohutnou korunou spíše připomíná kaštan koňský. Listy jsou oválné, na obou stranách kožovité, dlouhé až 20 cm a široké 5-7 cm. Čepel je kadeřavá a vlnovitá, řapík listů bývá dlouhý několik centimetrů. Květy jsou jedno nebo oboupohlavné, bílé, seskupené do hroznovitého květenství. Plodem kolovníku je podlouhlý měchýřek až 20 cm dlouhý. Mladé měchýřky bývají složeny do kulovitého útvaru po pěti a zralé bývají nahnědlé. Vnitřek je nahořklý.

Původ a rozšíření

Dodnes jsou kolová semena používána v některých částech Afriky jako platidlo. Muslimové považují kolová semínka za posvátná a dle toho se také chovají. Kolovník je původem ze střední a západní Afriky, kde jsou jeho domovinou hluboké deštné pralesy. Dnes se cíleně pěstuje v Nigérii, Súdánu a v Americe, kde se pěstování kolovníku nejvíce daří v Mexiku, Jamaice a Brazílii. Nachází se také v jižní Asii a tropických oblastech Indie.

Využití

Semena koly byla marketingově využita již v 19. století, kdy John Pemberton přišel na trh s vínovým nápojem obsahujícím výtažky z koky a kolovníku lesklého. Během let a americké prohibici byla do nápoje přidána soda a vznikl nový nápoj Coca-Cola. Dalším významným milníkem v historii kolovníku byla výroba německé energetické čokolády Scho-ka-kola, která se začala vyrábět v roce 1935 a vyrábí se dodnes.

Největšího významu se kolovník dočkal ve farmaceutickém průmyslu, kde je využíván při výrobě povzbuzujících přípravků (kolové víno, tablety, kapsle,…). V potravinářském průmyslu se používá k výrobě osvěžujících nápojů. V tradiční africké medicíně se vyhledává pro svůj stimulační efekt, při unylosti, ztrátě energie a trudnomyslnosti. V západní Africe se kolovníkové oříšky předepisují při erektilní dysfunkci a při duševních potížích (deprese, úzkost, frustrace,…). Tyto plody se mohou opékat, žvýkat nebo přidávat do různých nápojů jako je čaj, mléko či káva. Stimulační efekt kolovníku se dále vyhledává po celém světě.

Cola_acuminataPlody obsahují kolem 2-3% kofeinu a dalších přidružených alkaloidů, které podporují účinek kofeinu samotného. Ten má kýžený stimulační efekt, působí jako diuretikum (tzn. že pomáhá tvořit a vylučovat moč, proto je vhodné dodržovat pitný režim) a zvyšuje krátkodobě bdělost a stimuluje nervový systém. Podíl tříslovin se nejvíce podílí na tlumení průjmů a střevních potíží, protože fungují podobně jako dezinfekce.

Pro svůj obsah škrobu je vhodný k utlumení pocitu žízně a mírně povzbuzuje centrální nervový systém. V tradiční africké medicíně se plody kolovníku doporučovaly (a stále doporučují) k tlumení žízně, hladu, bolesti. Je pravdou, že mnoho moderních kombinovaných analgetik obsahuje kofein pro získání zesíleného účinku a zlepšení farmakokinetických vlastností preparátu (nástup účinku, absorpce,…).

Používal se k navrácení ztracené vitality, chutě do života, při únavě jakéhokoliv charakteru a také jako afrodiziakum. Účinné látky kolovníku v popředí s vysokým obsahem kofeinu se ve zmíněné míře a koncentraci sledují pro zvýšený účinek při získávání kontroly nad obezitou a poruchami příjmu potravy. U samotného kofeinu se zdá, že zvyšuje srdeční frekvenci a tím energetické spalování tukových zásob, čímž se v kombinaci (nejlépe s pohybem) může docílit snížení nadváhy nebo zvýšené tělesné hmotnosti.

Účinné látky

Významné účinné látky jsou alkaloidy v popředí s kofeinem, theobrominem a thyofyllinem. Další účinné látky jsou třísloviny (tanin a další fenolické látky), silice a velké množství škrobu.

Tradiční dávkování

Cola acuminata se na trhu nejvhodněji nalézá a prodává ve formě prášku. Doporučené dávkování se pohybuje v rozmezí 2 – 6 gramů, které se doporučují rozmíchat v nápoji (teplý nebo v pokojové teplotě). Dávkování by se nemělo převyšovat kvůli riziku nespavosti a neklidu. Kvůli vysokému obsahu kofeinu by colu acuminatu neměly požívat těhotné, kojící ani děti.

Pěstování

Pěstování kolovníku se vyznačuje mnoha proměnnými. Na jedné straně zde stojí riziko (a celkem časté) nízké klíčivosti semen a různorodost plodivosti jednotlivých jedinců. Vedle sebe mohou růst velice plodný a velice málo plodný strom. I tato variabilita však bohužel trápí pěstitele v příznivých podmínkách . Nelze (a neexistují případy, které by toto tvrzení vyvracovaly) pěstovat kolovník v mírných podmínkách České republiky – musely by být velice poupraveny a poté nelze vyhodnotit, jestli bude takové pěstování výhodné.

 

 

Cola nitida

Cola nitida je jeden z nejužitečnějších stromů vyrůstající v deštných pralesech západní Afriky.Fruits_of_Cola_nitida

V 19. století lékárník John Stith Pemberton z Atlanty vymyslel nový, velmi účinný nápoj Coca-Cola, ktery byl nejdříve nápojem alkoholickým, a tvořily ho tři základní složky. Výtažky z kokainovníku, víno a Cola nitida. Postupně se do Coca-Coly přestávalo přidávat víno a Coca-Cola byla čistě nealkoholický nápoj, který se prodával v lékárnách. Pemberton ji propagoval jako posilující prostředek proti bolesti hlavy, břicha, pro posílení ducha a při rekonvalescenci po chřipce. Poté byly prokázány narkotické vlastnosti kokainu, a tak se i tato přísada přestala do pití přidávat. Nakonec se upustilo i od Coly nitidy a ta je nahrazována levnějším kofeinem. Nynější podoba tohoto nápoje nemá tedy nic společného s tou původní. Nyní se ořechy kolovníku přidávají do energetických nápojů a do povzbuzujících tabletek.

Pěstování
Kolovník se pěstuje v tropických oblastech, převážně v Africe. Roste v deštných pralesech od Nigerie až po Sierru Leone a v některých částech Brazílii. Cola Nitida je 15 až 20m vysoký strom, který je stále zelený. Jeho listy jsou lesklé, kožovité a oválného tvaru. Květy jsou světle žluté a ukrývají 4 – 12 semen, která se označují jako semenné ořechy, které byly předmětem obchodu v severní a západní Africe. Semena jsou pokryta slizovým obalem, který se při sklizni odstraňuje a zůstává jen jádro, což je kolový oříšek. Tato rostlina obsahuje škrob, barvivo, kterému se říká kolová červeň a vitamíny B a C. Dále purinové deriváty – teobromin a kofein, kofein tvoří 1/3 objemu ořechu a je zde přibližně 3x více kofeinu než je u kávových zrn.

cola nitidaÚčinky
V lidovém léčitelství se kolovník používá při tělesném vyčerpání, tlumení hladu a při únavě. Domorodci buď užívají jen čerstvé kolové ořechy ve kterých je kofein, který se uvolňuje až postupně nebo semeno usuší, rozkrájí na tenká kolečka, která poté rozžvýkají. Dalším způsobem je, že Colu rozdrtí na jemný prášek a poté ho přidávají do nápojů. Cola stimuluje a působí povzbudivě na centrální nervovou soustavu až šest hodin, používá se proti stresu, úzkosti a depresím. Zlepšuje průchodnost dýchacích cest, může pomoci při astmatu a při menších zdravotních potížích s dýcháním. Dále podporuje tvorbu žaludečních šťáv, ale nesmí se používat při vředech žaludku a dvanácterníku. Spojením fyzické aktivity a Coly nitidy můžete spálit tuky, Cola také potlačuje pocit hladu. Cola nitida se doporučuje místo ranní kávy a doporučuje se pro lidi, kterým hrozí přepracovanost, protože kolovník zvyšuje psychickou i fyzickou odolnost. V kombinaci s kakaem, Guaranou, mlékem a cukrem tvoří chutný povzbuzující a silně afrodiziakální nápoj.

Dávkování
Příprava Coly nitidy je velmi jednoduchá. 2 – 3 gramy prášku se zalijí horkou vodou a přidá se mléko, cukr nebo med. Extrakt (10x extrakt) se připravuje úplně stejně, ale do horké vody přidáme pouze 0,5 – 1 gram.

Záložka pro permanentní odkaz.
   

Sledujte nás na Facebooku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *