Cicvár (Kurkuma citvárová, Radix zedoariae)

curcumacitvarCurcuma zedoaria se občas prodává jako pokojová rostlina. V tradičním léčitelství je tento druh známým žaludečním prostředkem. Zvyšuje tvorbu žluči. K tomuto účelu se také Curcuma používá homeopaticky.

V bylinkářství je nejznámější kurkumovník dlouhý (Curcuma longa). Získává se z něj jemně pikantní koření a obsahuje žluté barvivo, které se dá použít ja pro barvení látek a vlny, tak pro barvení potravy: omáček, pokrmů s kari a jídel z vajec a kuřecího masa. Kromě toho stimulují látky z oddenku zažívání, a to srovnatelným způsobem jako zázvor.

Pozn. Kromě uvedených dvou druhů kurkumy zasluhují zmínky ještě také kurkuma bělokořenná (Curcuma leucorrhiza Roxb.) a k. úzkolistá (C. angustifolia Roxb.), které pěstují hojně na Malabarském pobřeží v Přední Indii, rozemílajíce jejich oddenkové hlízy na jemnou, škrobovou moučku zvanou tikhur nebo koa; v obchodním světě jest tato moučka známa spíše pod jménem východoindického arrow-rootu. Do Evropy se zřídka dováží, spotřebuje se skoro všechen ve Východní Indii. Arrow-root se prodává také v intensivně červeném zbarvení pod jménem gulal a používá se mj. k barvení látek.

Lidové názvy

Tato bylina je známa také pod názvy citvar, cicvárový kořen, cina, citvárový kořen, indický šafrán, kurkum, kurkuma, kurkuma dlouhá, nepravý šafrán, zázvor žlutý nebo žlutý kořen. Citvar kořen – Radix zedoariae (N).Curcuma_zedoaria

Popis

Je to vytrvalá bylina s hlíznatě zduřelým článkovaným oddenkem, z něhož vyrůstají listy a kořeny. Listy jsou dlouze řapíkaté, široce kopinaté a až 0,5 m dlouhé. Mezi nimi vyrůstá přímý stvol, zakončený hustým klasem bledě žlutých květů. Plod je trojpouzdrá mnohosemenná tobolka.

Používaná část

Drogou je kořen – Radix Zedoariae

Výskyt

Rostliny rodů Curcuma se vyskytují planě nebo se pěstují ve všech tropických rovníkových krajinách pro jejich mimořádně užiteční vlastnosti: voňavé koření, které se používá nejen v tradiční, ale i v moderní medicíně těchto oblastí.

Curcuma zedoaria (Bergius/Roxb.) – kurkuma zedoárová (citvar) se vyskytuje se (pěstuje) na Srí Lance, v Indii, Vietnamu, Kambodži a v tropických rovníkových krajinách. Její původ je v jihovýchodní Asii. Citvar je oproti kurkumě dlouhé mnohem statnější, krom toho má krátce řapíkaté listy, temně nachově pruhované.

Domovinou Curcuma longa L (Curcuma domestica Val.) – kurkumy pravé je Jáva, jižní Čína, Malajsie, India, Indonésie, Karibské ostrovy, ostrovy Pacifiku.

Péče a zpracování

Během léta kurkumu umisťujeme na teplé a světlé místo bez silného oslunění. Zaléváme s opatrností a na podzim zálivku zcela ukončíme. Po odumření listu uskladníme kořenové oddenky na chladném, suchém místě při teplotě 10 – 15°C. Začátkem jara zasadíme oddenky do květináče. Přiměřeně růstu dávejte postupně více vody.

Účinné látky se nacházejí v oddenku. Při sběru se ořežou malé drobné kořínky, po očištění se oddenek upraví a pořeže na menší kousky. Chuť je mírně kořeněná, při vyšší dávce otře štiplavá. Vůně je příjemná, připomíná šafrán. Barva je žlutá, intenzivně barví potraviny – máslo, sýry, ale také nápoje, jídla, zejména masa a polévky. Žluté barvivo z kurkumovníku, curcumin, má číslo E100. Ve vodě je nerozpustný, dobře se rozpouští v tucích, olejích a alkoholu. Jeho deriváty se označují jako kurkuminoidy.

Účinky

Cicvárový kořen, zvaný též jako Žlutý kořen, podněcuje sekreci žaludečních šťáv a žluči a působí tak příznivě na podporu trávení, chuť k jídlu, zrychluje oběh krve.

Droga se používá proti plísním, na záněty v trávicím traktu, na některé poruchy jaterní činnosti a má žlučopudné účinky.

Je také známý jako domácí lék proti škrkavkám i u dětí – podává se smíšený s medem nebo jako čaj.

Silice (éterický olej) má účinek:

· antiseptický

· antimikrobiální

· repelentní

Kurkumín:

· na žaludek antiulcerózně

· protikřečový při vředech

· obnovující – na žaludeční sliznici při vředech

Extrakt z oddenku je dobrým hepatoprotektivem. Antitoxickou (antihepatotoxickou) aktivitu způsobují antioxidanty.

Kurkuma v tradiční medicíně (v Indii a v Číně, ale i v krajinách výskytu či pěstování):

· revmatické onemocnění – protizánětlivý účinek

· dyspepsie, těžkosti jaterního původu

· cholagogum

· choleretikum

· kolopatie s nadýmáním (bolesti)

· protivředová léčba

Jiné užití

Kurkuma v potravinářství:

· složka CURRY (KARI) kuchyňského koření

· alkoholické nápoje (přibarvování)

· barvící přísada do másla, mléka, sýrů, tvarohu

· barvící přísada do různých jídel

Poznámka: Naše koření KARI obsahuje kurkumu, hořčici, koriandr a jiné koření.

Větší důležitost má kurkuma citvar pro Čínu, kde užívají oddenku místo zázvoru a listů jako kořenné přísady k tučným pokrmům, zejména k rybám.

Způsob užívání

Jedna čajová lžička na ¼ litru studené vody, která se přivede do varu a krátce povaří. Necháme 15 minut odstát, scedíme a pijeme. Odvary se pijí 1–2 denně nebo dle indikací na sáčku.

Obsahové látky

Silice (2 – 6 %) – éterický olej, který obsahuje felandrén, zingiberín, borneol, sabinen, také barvivo beta-kurkumín, které je velmi důležité a potřebné v potravinářství.

Nežádoucí účinky

Přílišné množství způsobuje dávení a průjem.

Záložka pro permanentní odkaz.
   

Sledujte nás na Facebooku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *