Chuchuasi (Maytenus macrocarpa)

Maytenus macrocarpaChuchuasi – Maytenus macrocarpa je bylinou Peru, která se dnes používá při revmatismu, artritidě i jako prostředek posilující imunitní systém.

Botanický popis rostliny

Chuchuasi je strom rostoucí v amazonském deštném pralese, který dorůstá do výšky 30 m. Mohutný strom má extrémně tvrdou kůru, červeno-hnědé barvy. Listy chuchuasi jsou velké cca 30 cm, oválné a hladké. Květy jsou bílé a malé. Užitnou částí stromu je kůra.

 

Původ a rozšíření

Zemí původu chuchuasi je Jižní Amerika, konkrétně Peru, Ekvádor a Kolumbie. Již obyvatelé Amazonie věděli o blahodárných účincích chuchuasi na lidský organismus. V 60. letech Američané objevovali potenciál této byliny ve farmaceutické společnosti, kde pomalu zjišťovali imunostimulační vlastnosti chuchuasi. Dnes se dováží i do Evropy.

Využití

Mayten velkoplodý nese své peruánské jméno Chuchuasi již po staletí. Volným překladem se nazývá „chvějící se záda“, což poukazuje na jeho chuchuasischopnost léčit bolavá záda a bojovat s revmatismem a artritidou.
Díky přítomnosti triterpenoidů se chuchuasi stává pomocníkem při nádorových onemocnění. Nádory plic, střev, lymfoidní nádory a melanomy to jsou oblasti, u kterých je výrazný účinek chuchuasi zřetelný.

Další předností kůry chuchuasi je antiartritický a protizánětlivý účinek. Alkaloidy obsažené v kůře stromu zapříčiňují efektivní snižování produkce proteinkináze C (PKC). Enzym PKC je enzymem, který zhoršuje, či startuje astma, kardiovaskulární onemocnění, artritidu, nádory kůže a mnoho dalších. Snížením aktivity PKC se můžeme vyhnout zmíněným nemocem. Chuchuasi je protizánětlivé a analgetické, za což může přítomnost epigallokatechinů, quratea-proanthocyanidů A/B a fenoldienonů.

Mezi další vlastnosti chuchuasi se řadí afrodisiakální účinky. Při ztrátě pohlavního chtíče je chuchuasi vhodné pro obě pohlaví.
Chuchuasi kůra je doporučována ženám s nepravidelnou periodou a s bolestmi spojené s ní. Upravuje pravidelnost menstruace a díky analgetickým účinkům snižuje bolest. Dále se kůra používá jako dobré posílení nervového systému, podpora imunity a doplnění energie, stimulant potence, ale i jako teplý čaj, který je vhodný pít při chřipkách a nachlazení.

Účinné látky
Chuchuasi kůra obsahuje alkaloidy, triterpenoidy, katechiny, organické kyseliny a v neposlední řadě saponiny.

Tradiční dávkování

Jednu lžičku kůry chuchuasi vložíme do jednoho litru studené vody a vaříme na mírném ohni maximálně 15 min. Poté scedíme a odvar pijeme 3x denně cca 250 ml.

Upozornění: Není vhodné pro těhotné a kojící ženy, děti do tří let. Skaldujte mimo dosah dětí, v suchu a temnu při pokojové teplotě.

Pěstování

Vzrostlý strom chuchuasi, jak je již zmíněno, roste v deštných pralesech Amazonie z Peru. Není známo, že by se pěstoval.

Záložka pro permanentní odkaz.
   

Sledujte nás na Facebooku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *