Chia semínka (čia semena, chia seeds)

chia1Chia -šalvěj španělská ( salvia hispanica )

rostla dříve jako jednoletá planá bylina, jejíž výška je asi metr a na  konci každého stonku má fialové nebo bílé květy. Chio semena – přírodní olejnaté semeno ( obsahuje 30% olejů), neuvěřitelně bohaté na živiny. Tato semena jsou zdrojem minerálů, bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin, které brání nedostatku živin v těle, při zvýšené fyzické aktivity a stresu. Čio semena, díky svým sytícím schopnostem, přirozeným způsobem zvyšují objem potravy bez dodatečné energie. Chia jsou označovány jako „jídlo aztéckých běžců a válečníků“  stačila jedna hrst semínek pro dodání energie na celý den.  Chia patřila u starých Aztéků, Mayů a Inků mezi tři nejdůležitější potraviny společně s kukuřicí, fazolemi a amarantem. Byla jak klíčovou součástí stravy, tak sloužila i pro náboženské rituály i jako měna. Aztékové věřili, že tato semena jim poskytují obrovskou, téměř nadlidskou sílu a moc. ČIo semínka jim poskytovala sílu a vytrvalost v drsných podmínkách hor a poměrně teplého podnebí, ochranu před dehydratací, fyzického i psychického vyčerpání. Čia semínka patří právem mezi superfoods.

 

 

Chia, šalvěj hispánská je velký dodavatel vápníku potřebný pro normální vývoj a fungování pohybového aparátu u chiadětí, sportovců, a aby se zabránilo snížení osteoporózy, a to zejména u žen po menopauze. Studie ukázaly, že semena obsahují 5 krát více vápníku než mléko. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech. Chia působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku.
Chia semena jsou zdrojem dalších minerálů: hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a práce endokrinní systém. Studie ukázaly, že Chia semínka obsahují 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Je vynikajícím zdrojem fosforu pro normální fungování nervového systému a paměti. Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý, pro aktivní lidi. Měď, mangan, molybden, a některé další, jsou důležité složky pro tvorbu mnoha enzymů a hormonů a endokrinní systém. Chia semínka obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12 které hrají významnou roli ve vývoji těla, metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti .

Chia semínka jsou zajímavá především tím, že jsou schopna navázat dvanáctinásobné množství vody, než sama o sobě váží. Díky schopnosti absorbovat takovou vlhkost vytváří při smíchání s vodou tzv. rosol či gel. Chia v takovém stavu mají schopnost hydratovat lidské tělo pomalu a efektivně. Proto se také čia semínka nazývají jako semínka běžců. U sportovců napomáhají k vyšším výkonům. Jako další výhodou již zmíněného gelu je velikost, kdy zaplní žaludek a tím navodí pocit sytosti. Chia semínka jsou tedy velmi vhodná při dietách – už kvůli vysokému obsahu proteinů (dvakrát více než u ostatních semen), které jsou důležité pro udržení svalové hmoty. Uvítají je jistě i lidé, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Čia semínka neobsahují žádný lepek!
Již zmíněný vytvořený gel ze semínek chia je zvláštní nejen pro svou hydrofilní vlastnost, ale i pro schopnost vytvořit tzv. bariéru v žaludku. Ta má za vinu zpomalení procesu trávicích enzymů, čímž brání výkyvům a kolísání hladiny cukru v krvi – díky zpomalení přeměny sacharidů na cukry. Měli by tedy zbystřit diabetici.
Pro svůj vysoký obsah vápníku, čímž převyšuje pětinásobně mléko, je vhodným doplňkem pro děti. Využitelnost vápníku podporuje přítomnost boronu, který je dopravcem vápníku do kostí. Nejen děti, ale i lidé, kteří trpí na lámavost vlasů a nehtů by měli při nejmenším uvažovat o zařazení chia semínek do jídelníčku.

Chia semínka mají také vlastnost antioxidační. Při pravidelnosti užívání působí jako prevence před vždy přítomnými volnými radikály.

  • vysoká energetická hodnota
  • bohatsví vitaminů
  • minerály
  • vláknina
  • omega 3

Účinky:

  • ceněný antioxidant, 3 krát silnější než borůvky
  • superfoods
  • zlepšují imunitu
  • výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, při růstu a vývoj dítěte, podporuje rychlé a úplné uzdravení v poporodním období.
  • působí na stav pokožky, hydratují zevnitř – hydrofilní
  • ochrana před dehydratací organismu
  • přispívá ke snižování hladiny škodlivého cholesterolu
  • vhodný pro diabetiky
  • vysoký obsah rostliného vápníku, který se plně vstřbává díky přítomnosti bóru
  • zdroj energie při fyzické a psychické námaze
  • zlepšuje regeneraci pohybového aparátu,  a odstraňuje záněty a bolesti ve svalech a kloubech
  • zkracuje dobu regenerace svalů
  • neobsahuje lepek ( Celiakie )
  • jsou bohatá na proteiny a tím podporují růst svalové hmoty, semena obsahují až 20% rostliného proteinu
  • jsou vhodná při redukčních dietách a hubnutí
  • vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, nejvíce v přírodní podobě
  • ideální zdroj bílkovin pro sportovce, vegetariány a vegany
  • prevence proti vzniku Alzheimerovy choroby a psoriázy ( lupénky )
  • snižují krevní tlak a stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • snižuje riziko cévní mozkové příhody
  • snižuje riziko osteoporózy
  • prevence proti vzniku rakoviny ( vitamínu B-17 ( amygdalin ))
  • správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních třech měsících těhotenství ( vitamin B12 )
  • podporuje metabolismus a kvalitu stolice
  • podporují kvalitu kostí, vlasů i pokožky
  • zlepšuje koordinaci pohybů
  • zlepšuje poruchy pozornosti  a duševní bystrost
  • při problémech s prostatou
  • Chia olej – vhodný na akné, jemné vrásky, hydrataci a podrážděnou pleť
  • podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku
  • zkvalitňují paměť
  • mají hojivý a protizánětlivý účinek
  • blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu
  • snižují riziko vzniku diabetu 2. typu
  • snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
  • svým složením napomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby

Čím jsou CHIA semínka vyjímečná?

  • 2x více vlákniny než obilné vločky
  • 2 x  více draslíku než banány
  • 3 x více selenu než len
  • 5 x více proteinů než červené fazole
  • 5 x více vápníku než mléko
  • 7 x více omega-3-mastných kyselin než losos
  • 4 x více fosforu než mléko.
  • 15 x více hořčíku než brokolice

Chio semínka  – nutriční hodnoty na 100g

  • Kalorie celkem 444 kcal/1832 kJ
  • Proteiny 21,2 g
  • Sacharidy 4,9g
  •  z toho cukry 0,8g
  • Tuky celkem 31,4 g, omega-3 mastné kyseliny 13 g,  omega-6 mastné kyseliny 3,4 g
  • Cholesterol  0mg
  • Vláknina 32mg
  • Sodík 0g

Čia semínka a jejich dávkování:

15g ( 1 -2 polévkové lžíce ) denně, jsou vhodné do smoothies, jogurtů, pudingů, polévek, salátů, do ovesné kaše a přírodných šťáv, salátů nebo je lze konzumovat přímo a zapít vodou. Doporučujeme konzumovat též před ( cca 1 polévkovou lžíci 30 min. ) před sportovním výkonem nebo po fyzické zátěži. Kilové balení Chia semínek vydrží na 40 – 120 dní.

Upozornění: 

Chia semena obsahují omega 3 mastné kyseliny, kteřé ředí krev a snižují tím krevní tlak. Z tohoto důvodu se chia semínka nedoporučují lidem trpící na nízký krevní tlak a jedince užívající léky na ředění krve jako např. Warfarin.

Chuť :

malá černá a bílá semínka mají příjemnou jemnou ořechovou chuť – téměř bez chuti

Nejčastější země původu:

Mexico, Bolívie, Peru, Paraguay

Pěstování:

Šalvěj hispánská je pro svoje velmi užitečná semínka chia pěstována v některých státech Severní a Jižní Ameriky. Není jednoduché chia vypěstovat i když je známo, že zmíněná šalvěj hispánská má ráda písčitou půdu, ale i na suchých kamenných skalkách se cítí jako doma.

Záložka pro permanentní odkaz.
   

Sledujte nás na Facebooku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *